dijous, 10 d’octubre del 2013

"VÍDEO Y EDUCACIÓN"

El que hem fet avui a classe de GTIC és comentar un capítol que havíem de llegir del llibre Vídeo y Educación de Joan Ferrés.

Un dels termes més importants i destacables d'aquest capítol és el que el seu autor anomena la tercera ola, la era de la teconologia que contrasta amb la era industrial, de tots els canvis que s'ha anat produint com la invenció del ferrocarril, la màquina d'escriure, el bolígraf, etc. I la por que això comporta cap  al sistema educatiu enfront de la pèrdua que pot suposar en quant al control del procès educatiu.
També cal destacar al nuevo hombre, parla sobre els dos hemisferis, l'hemisferi esquerra és el que s'encarrega del llenguatge i l'abstracció, el pensament analític, la lògica formal i intel·lectual. I el que en un començament més es feia servir. I per l'altra banda trobem l'hemisferi dret que s'encarrega de l'aproximació concreta, global i emocional de la realitat, i que és la que cada vegada s'utilitza més.
Un nuevo modo de conocer, es refereix a totes les noves invencions tècniques que s'estan fent que gairebé les podríem considerar com una extensió més del cos humà. I es que totes aquestes extensions transformen la nostra manera de pensar i d'actuar, així com de percebre el món.
Un nuevo lenguaje, el llenguatge audiovisual. Per això se li vol donar més importància a l'hemisferi dret, perquè és el que li dóna més rellevància a la era electrònica.
I es que mirar una foto és una operació global, sintètica i primària, de la mateixa manera que quant a l'escola s'ensenya a llegir un text es fa a través de reconèixer les paraules, l'anàlisi gramatical, etc. I ens trobem amb un problema, és per això que en Joan Ferrés proposa aquest nou llenguatge, el llenguatge audiovisual, per tal de poder transmetre emocions.
Per entendre millor aquest concepte, us deixo un petit esquema o s'enten millor:

Llegir un text o una imatge ---- ens aporta idees ---- per després arribar a les emocions
Mirar un text o un vídeo ---- ens aporta emocions ---- per després arribar a les idees

Per això el més important no és transmetre, sinó com ho fem, com ho escribim per poder aconseguir el nostre objectiu que és arribar a aquestes emocions. 
D'aquí que sorgeixi el terme de vídeos motivadors, que transmeten idees a partir de les emocions, i que ell recomana veure en grup.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada