dijous, 24 d’octubre del 2013

CREATIVE COMMONS



La llicència creative commons permet usar el coneixement o la informació a través d'instruments jurídics gratuïts. Serien com unes llicències de drets d'autor però més senzilles, ja que és el propi autor el que tria els termes i condicions a l'hora de compartir el seu treball.
Un cop sabem això, cada vegada que volguem compartir, ja sigui una foto, un vídeo, música o notícies d'actualitat ens hem de fixar en la seva llicència creative commons per saber el ús que en podem fer.

Hi ha certs llocs els quals tot el que hi trobem ho podem compartir, com per exemple és wikimedia commons, on podem trobar tot d'imatges que es poden agafar lliurement.
Després hi ha l'exemple de Flickr, en aquest cas ens podem trobar dos situacions, poden haver-hi fotos que siguin all rights reserved que significa que no podem compartir-les, i d'altres que posi some rights reserved, que aquestes si que podrem, si és aquest el cas s'han de seguir les instruccions de com guardar la foto.

Pel que fa a les notícies dels diaris, la llei ens permet citar i dir d'on l'hem extret, però el que no podem fer és citar tot el text o la part més important. També depèn dels diaris, hi ha l'exemple de La Vanguardia que té all rights reserved, però en canvi, "eldiario.es" disposa de la llicència creative commons que ens permet citart tot allò que volguem.

El mateix passa amb la música i els vídeos, hi ha dues plataformes en les quals es trobem cançons de gent que no es coneguda i tanmateix vídeos els quals es poden compartir sense cap problema.
Serien Jamendo i Vimeo respectivament.


Al finalitzar vam haver d'escollir la llicència que nosaltres volguessim per el nostre blog, a través de la pàgina http://creativecommons.org/, pots buscar i escollir entre les diferents opcions. Després s'afegeix un gadget amb la llicència escollida en format HTML/JavaScript.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada