divendres, 11 d’octubre del 2013

TRETS CARACTERÍSTICS DE LA LLENGUA ORAL FORMAL

La llengua oral segons el seu context pot agafar característiques de l'oral o l'escrit.

Trets contextuals o context:

- caràcter no universal i aprenentatge escolar: amb no universal es refereix a que el llenguatge formal s'ha d'aprendre, l'hem de desenvolupar (no es desenvolupa de manera espontànea). I l'aprenentatge escolar hauria de ser igual que la llengua escrita. Per tant aquest primer tret és una habilitat que es pot i s'ha d'aprendre, fins i tot podríem dir que té un petit component d'art.
- acústica, efímera i produïda en temps real: en temps real perquè ho estàs articulant en aquell mateix moment i sobre la marxa. És una successió de sons que en el moment que la vibració s'acaba els sons desapareixen.
- context compartit, amb una comunicació relativament unidireccional: el context és compartit, perquè és el mateix espai per el receptor i l'interlocutor, hi ha d'haver aquesta interacció per poder obtenir èxit en la comunicació.

Trets textuals o discurs:

- formal i generalment monologada: la situació és el que marca les convencions socials, que s'allunyi del col·loquialisme. I monologada perquè tot i els avenços tecnològics sol haver-hi un interlocutor i diferents receptors, que expliquen o exposen no dialoguen.
- informativa, planificada i de tema sovint especialitzat: segons el tema i la persona serà més o menys planificada.
- repetitiva i amb una intervenció fonamental dels llenguatges no verbals: el que és repetitiu és la idea no les paraules, a la idea dius de què parlaràs, en parles i després de què has parlat. Moltes vegades es disposa de suports visuals i del llenguatge no verbal, l'expressió corporal, mirada, la veu (el volum i la intensitat).

Trets lingüístics, gramaticals o de la llengua (és un pont entre els no verbals):

- paper fonamental dels trets supresegmentals: saber fer servir aquest punt assegura l'èxit. Aquests trets tenen a veure amb la veu, el seu ritme.
- ocurrència d'elements díctics, interrogacions, exclamacions, interjeccions, anacoluts, el·lipsis, canvis de direcció sintàctica, etc.: els elements díctics són aquells que canvien segons el context, les interjeccions són clau per sortir de la monotonia, és una apel·lació al públic. I els anacoluts és quan el primer element de l'oració no concorda amb el segon.
- correcció normativa i ús de la varietat estàndard: la correcció normatica són els cinc nivells de la llengua (convencions gramaticals):

  1. fonètica
  2. morfologia
  3. sintàctica
  4. semàntica
  5. pragmàtic
L'ús de la varietat estàndard es diferencia dels dialectes (com el valencià), la varietat central seria l'estàndard.


En resum, el model eficaç de comunicació respon a les característiques de la llengua oral formal. Ha de ser planificada, amb un tema específic, monologada

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada