divendres, 20 de desembre del 2013

CONCEPTUALITZACIÓ DE LA NATURALESA DE L'APRENENTATGE AMB ORDINADOR. BENJAMIN BLOOM

L'última classe de GTIC l'hem de dedicat a palar de Benjamin Bloom i la seva taxonomia. Que seria una altra manera de parlar sobre l'aprenentatge amb odinador, la primera la vam veure amb les quatre metàfores de Charles Crook.

La idea de classificar les activitats educatives va començar al 1948 en una convenció de psicologia. Va sorgir amb la idea d'ajudar als examinadors a intercanviar materials d'evaluació així com idees per aplicar aquests materials.
L'iniciador d'aquest moviment va ser Benjamin Bloom, Doctor en Educació de la Universitat de Chicago. I és qui va formular aquesta Taxonomía de Dominios del Aprendizaje  més coneguda com a Taxonomía de Bloom (Los Objetivos del Proceso de Aprendizaje). 
Es van identificar tres dominis d'activitats educatives: la cognitiva, l'afectiu i el psicomotor.
Cal destacar el domini cognitiu, perquè és el que des de el 1956 fins a l'any 2000 moment en el que s'ha revisat, incorporant les accions en forma de verbs com a fonament de les capacitats.
A continuació trobeu dues piràmides on es poden veure les revisions realitzades:


Extret de: http://www.eduteka.org/imgbd/23/23-11/ImagBloom.jpg

Actualment encara hi ha molts educadors que fan servir la taxonomia de bloom com a eina fonamental per establir els objectius a les diferents assignatures. Per això al 2008 es va tornar a revisar per tal de posar-la al dia amb les noves realitats de la era digital. Incluint nous verbs i eines per desenvolupar les habilitats de recordar, compendre, aplicar, analitzar, evaluar i crear.
A continuació us deixo el quadre amb les noves revisions:

 Extret de: http://www.eduteka.org/TaxonomiaBloomCuadro.php3

Aquí teniu un quadre de totes les eines que hem utilitzat al llarg de tota l'assignatura de GTIC seguint la taxonomia de bloom:



Amb aquesta última entrada dir també que al llarg d'aquests tres mesos he après molt.
Molts programes i eines que no coneixia i que a partir d'ara em seran molt útils i de gran ajuda al llarg d'aquests quatre anys i de la meva carrera professional i altres que si que coneixia però n'he pogut fer un aprofundiment per tal de fer servir totes les seves possibilitats i així fer-ne un millor ús i més ampli.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada