dijous, 28 de novembre del 2013

EINES DE SUPORT AL PENSAMENT

Vam treballar altres eines de suport al pensament, unes amb les quals ho expressem més a través de les idees i altres a través de les emocions.

Trobem el Glogster: una eina que serveix per confeccionar pòsters multimedia. Actualment existeixen dos tipus de glogster, la versió clàssica on tothom pot publicar els pòsters i l'altra gent els pot observar, sense necessitat de estar registrat. I el edu glogster, que és la versió per a l'educació, i en aquest cas si que s'ha d'estar registrat com a educardor o estudiant.
El Padlet: és com un suro per penjar-hi coses. Un lloc localitzat on hi pots posar informació, imatges o text. Es pot relacionar l'espai amb les definicions, moure's per els conceptes i les idees.
Una de les avantatges que té és que no es necessita password per accedir-hi, i per distribuir-ho s'ha de compartir l'enllaç.
Wordle: serveix per fer núvols de paraules, seria com un mapa de freqüencies de les paraules, on es marca la gradació d'importància (per el que els conceptes claus apareixeran en mides de fonts diferents).
Aquí teniu un exemple realitzat per mi:

Mapes Conceptuals: Van ser creats per Joseph D. Novak i han esdevingut una tècnica fonamental per a representar el pensament a l'educació. Principalment ens serveix per organitzar els nostres coneixements i ampliar la nostra perspectiva.
Podríem resumir-ho dient que és un procès intel·lectual que ens facilita l'aprenentatge, i es que ordena les idees, però per això ha de tenir una bona estructura i organització. És necessari que hi hagin connectors entre tots els conceptes que volem relacionar perquè realment sigui un mapa conceptual, (un concepte relacionat amb altres conceptes, varis conceptes conectats amb un concepte o varis conceptes conectats entre ells).
Hi ha diferents programes que faciliten la realització d'aquests mapes, el més conegut és el CmapTools, on es poden crear fletxes per unir els connectors amb els conceptes, entre d'altres estils, i a més és un programa totalment gratuït.
Fluxogrames: els diagrames de flux serveixen per representar procediments encaminats a resoldre una tasca. Relacionat amb el món de l'educació se li pot trobar dues utilitzacions:
- per planificar tasques pròpies relacionades amb el desemvolupament de la tasca professional.
- bon mitjà per aprendre i practicar amb la presa de decisions, resolució de problemes, planificació, organització, entre d'altres.
Tenen una simbologia molt definida, de la que se'n pot destacar la següent:


Extret de: http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/2012/11/eines-de-suport-al-pensament-els.html

Mapes mentals: permet organitzar i estructurar el nostre pensament facilitant així l'expressió de les nostres idees, solucionar problemes, prendre apunts, d'una manera gràfica.
Hi ha tota una serie d'eines on-line que permenten crear aquests mapes mentals (MindMap), per exemple: 

Perquè s'entengui millor aquí teniu un exemple de mapa mental
Extret de: http://www.mindtools.com/media/Diagrams/mindmap.jpg
A continuació us deixo un exemple d'un Mapa Conceptual realitzat per mi sobre un text que ens han passat a classe, i que aquí teniu el link per poder-lo llegir: El Dinar de Nadal

                                                                     El Dinar de Nadal



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada