divendres, 27 de setembre del 2013

QUÈ ÉS LLENGUA I QUÈ ÉS LLENGUATGE

Un dels temes importants que hem tractat a COED ha sigut la diferència entre què és la llengua i què és el llenguatge.

El llenguatge és la facultat de poder comunicar els propis pensaments, sentiments o emocions a un receptor o interlocutor mitjançant un sistema o codi determinat de signes interpretables per a ell.
Tot i que podriem considerar que és més que un mitjà de comunicació, és una capacitat i facultat humana general i innata de la qual tots tenim i la podem fer servir.

Hi ha quatre elements que serveixen per a la seva definició:

  1. El llenguatge i l'organització de l'entorn: s'encarrega d'agrupar elements, percepcions, desitjos, ho fa per categories per tal de tenir-ho tot organitzat.
  2. El llenguatge i el pensament: Vigakski, un psicòleg de la conducta cognitiva, diu que el llenguatge va lligat al desenvolupament de la intel·ligència. Pensem amb paraules.
  3. El llenguatge i la memòria: més entès com a element de suport de la memòria. Com una narració del fets, d'allò que vivim i que constitueix la novel·la de la nostra vida, queda tot més consolidat.
  4. El llenguatge i l'autoexpressió: quan el fem servir per dialogar amb nosaltres mateixos, com a discurs intern, per trobar-nos.

Un altre element característic del llenguatge és la seva facultat humana, és el nostre medi d'expressió i comunicació propi.
  • És un do universal dels humans: qualsevol persona de qualsevol lloc posseeix aquest do.
  • Aquesta facultat fa possible l'aprenentatge lingüístic: sense aquesta facultat no podriem parlar.
  • Marca els límits dels tipus de llengües que es poden adquirir: n'hi ha que són més fàcils pels impulsos que tens.
  • Es concreta en una "llengua": Noam Chomsky "language adquisition divide" fa l'estructura interna de la llengua.

La llengua (so o fonema) és el sistema de comunicació pròpi d'una comunitat humana ( i cada comunitat té la seva), i com he esmentat a l'últim punt la representació particular del llenguatge. 
És un sistema de signes orals, reflectit sovint en un codi escrit. Tots els seus elements es troben organitzats entre si, per a que cadascun fagi la seva funció. Per això es diu que és un sistema i no un conjunt.
Aquest sistema es troba organitzat en diversos nivells, als quals corresponen unitats diferents:
  • Pragmàtic - discurs o text: entonació per diferenciar el sentit.
  • Semàntic - oració o paraula: que tingui significat.
  • Sintàctic - sintagma: la unitat.
  • Morfològic - morfema: la forma.
  • Fonètic - fonema o so: cada llengua té sons propis i diferenciats.
Amb tots aquests nivells i unitats podem arribar a diferenciar una llengua d'un dialecte.

dijous, 26 de setembre del 2013

COM DEFINIM UN BON COMUNICADOR?

El primer dia que vam començar l'assignatura de COED vam iniciar els continguts amb una activitat on cadascuna de nosaltres havia de d'apuntar en un paper una persona que per a nosaltres fos un bon comunicador i el perquè.
De tot el que anàvem dient vam arribar a unes característiques comunes que tot bon comunicador hauria de tenir, i que nosaltres en el nostre futur com a mestres també les hauríem de disposar d'elles.

Una de les característiques més importants i que el públic valora molt és la qualitat de la veu que sigui greu o aguda, la vocalització, entonació, el ritme, la velocitat i el volum/intensitat.
També és molt important la gesticulació tant del cos (la posició) com de la cara i la mirada. El discurs que realitzi ha de ser clar i ordenat (aquest punt podria anar relacionat amb el de la qualitat de la veu i la vocalització). La correcció lingüística és el que li dona sentit al discurs també, ha de tenir una riquesa lèxica i molta fluïdesa.
Un altre dels punts que considerem importants és el de l'humor per tal de mantenir l'atenció del públic al llarg de tot el discurs, i si durant algun moment del discurs els ànims flaquegen dir algún exemple, alguna anècdota per tornar a recuparar la seva atenció.
I sobretot per gaudir de l'èxit sencer i final és l'empatia de saber escoltar, de mantenir aquesta mirada amb el públic (feedback) de saber què és el volen i necessiten en cada moment.


diumenge, 22 de setembre del 2013

LES WEBQUEST I L'ESPAI EDU3.CAT

Edu3.cat




Les webquest, són activitats d'aprenantatge guiat a través d'internet. Es planteja un problema o un projecte i els alumnes els han de realitzar ja sigui de manera individual o en grup. 
Amb això el que volen, és que els alumnes analitzin, sintetitzin, comprenguin, transformin, valorin tota la inforació que poden trobar a internet i que moltes vegades es dubta de la seva qualitat i autenticitat. En el vídeo que he penjat a sobre podem veure un exemple de la inserció d'aquestes webquest a l'educació.

Després a l'espai edu3.cat http://www.edu3.cat/ , s'hi pot trobar informació sobre diferents matèries com poden ser, les ciències naturals, ciències socials, educació artística, matemàtiques, tecnologia, entre d'altres. Dins de cada apartat hi han tota una serie de vídeos que parlen sobre temes relacionats amb la matèria en la que es troben i que poden servir d'ajuda tant a professors com alumnes. 

En una banda també s'hi pot trobar un apartat específicament per el professorat, en el qual s'hi ha d'accedir a través d'una clau. Més abaix hi ha altres recursos audiovisuals molt educatius com la ràdio, la fotografia, el cinema, etc. I una programació educativa de TV3 i Catalunya Radio.




LA PRESENTACIÓ...

Sóc la Irene, una estudiant de primer d'Educació Infantil que ha agafat aquesta nova etapa, i també segona oportunitat, amb molta il·lusió i motivació.
Les meves intencions són poder dedicar-me en un futur en allò que ja des de petita hi jugava. 
Aquest blog, és també un nou inici i una altra intenció, un nou començament d'una cosa que mai havia fet i que espero que em serveixi en a mi i a qualsevol dels meus companys per poder publicar, compartir i comentar notícies, inquietuds, material realitzat a classe, i moltes altres coses que farem al llarg d'aquesta assignatura (GTIC) i de moltes altres, totes elles relacionades amb el món dels infants i l'educació.
Espero que us agradi i us serveixi d'ajuda tot allò que vagi publicant al blog.